kennismaken?

App of webapp (PWA)?

Met de komst van de progressive web apps (PWA) wordt het gat tussen apps en web apps steeds kleiner. Steeds meer functies worden ook beschikbaar voor web apps, denk aan push notificaties of het offline werken (dmv service workers).

PWA op android

Op een android toestel kun je gebruikers de optie geven om de app toe te voegen aan het beginscherm waarna de app in 'full screen' modus opgestart kan worden waardoor een native ervaring ontstaat. Dit kon al eerder met behulp van bookmarking in google chrome voor android en ook in IOS met "voeg toe aan het beginscherm". Maar een PWA bied extra mogelijkheden aan deze functionaliteit.

Een gemiddelde Chrome & Android gebruiker bezoekt per maand meer dan 100 websites en voor IOS gebruikers is dit al niet veel anders. Een gemiddelde mobiele gebruiker gebruikt slechts 25 apps per maand. De mobiele gebruiker brengt echter veel meer tijd door in apps (87%) dan op het web (13%). De appstores puilen bijna uit en het is lastig om hierin goed gevonden te worden. Veel apps zouden ook prima webapps kunnen zijn omdat bijvoorbeeld alleen push notificaties gebruikt wordt waarvoor het noodzakelijk is om een app ipv een web app te bouwen.

Door allerlei regels in de diverse appstores wordt je vrijheid beperkt en ook in het geval van een bug in de app moet je een update indienen waarbij het tot een week lang kan duren voordat er een nieuwe versie beschikbaar is, die dan ook nog eens een gebruikersactie vraag namelijk het updaten van je app. Als de bug erg vervelend is kun je in een korte tijd veel gebruikers verliezen. Bij een web app ondervindt je deze problemen niet heb je volledige vrijheid en kun je bugs snel oplossen. Daarnaast zijn webapps ook te indexeren door google wat de vindbaarheid ten goede komt.

PWA's zijn met name erg geschikt voor bedrijven met een beperkt(er) budget omdat het ontwikkelen sneller gaat, een PWA minder onderhoud vraagt dan de diverse versies van een app in verschillende appstores. Op deze manier kan een bedrijf toch een soort native achtige ervaring bieden aan mobiele gebruikers.

Ben je benieuwd naar voorbeelden en heb je een Android telefoon? Kijk dan eens op https://pwa.rocks/.

Het enige waar het eigenlijk nog op wachten is voor dat de PWA echt kan doorbreken is goeie support voor IOS. Apple ondersteund namelijk maar beperkte mogelijkheden (oa geen support voor push notificaties).

Apps die ik heb gemaakt gebaseerd op het ionic framework bieden ook de mogelijkheid om deze apps aan te bieden als web app of als PWA. Mocht je interesse hebben in het ontwikkelen van een app, webapp of PWA neem dan gerust contact op.